Sumar Literomania nr. 373-374
Numărul dublu 373-374 al Literomaniei este online. Puteți citi în sumar: un text in memoriam Ioan Petru Culianu (asasinat pe 21 mai 1991, la numai 41 de ani) - „Ioan Petru Culianu, văzut de Monica Lovinescu”, semnat de Raul Popescu; cronică de carte de Rodica Grigore: „Fernando Pessoa - The Game of Identities” (traducere în engleză de Mirela Petraşcu); proza „Aluna găunoasă” de Colette, în traducerea lui Dominique Ilea; un fragment din romanul „La Socrate” de Alina Gherasim (Editura Oscar Print, 2020); un fragment dintr-un roman în lucru, de Nicolae Baltă; proza „Uloha” de Marian Ilea, la rubrica sa „Mittelstadt”; rubrica „Dicționar recent” de Dorica Boltașu; un articol despre Carlos Fuentes (în spaniolă) de Washington Daniel Gorosito Pérez; o proză de Tiberiu Ivanoschi la poșta redacției, precum și rubricile „Pastila de înțelepciune” și „Pucă show” (de Bozz). Lectură plăcută!
In memoriam Ioan Petru Culianu (5 ianuarie 1950 – 21 mai 1991)
Ioan Petru Culianu, văzut de Monica Lovinescu
Autor: Raul Popescu
În notaţiile din „Jurnal inedit (2001-2002)”, Monica Lovinescu, printre altele, este deranjată de tentativele lui I.P. Culianu și Matei Călinescu de a lămuri trecutul legionar al lui Mircea Eliade. Trebuie spus că multe dintre textele lui Matei Călinescu pe tema Eliade-Culianu au fost găzduite de revista „22”, ceea ce i-a atras probabil Gabrielei Adameșteanu îndepărtarea din grupul de „favoriți” ai cuplului Virgil Ierunca-Monica Lovinescu (aceasta din urmă refuzând – cel puțin pentru un timp – să mai colaboreze cu texte la revista „22”). Prima însemnare despre cazul Eliade-Culianu poartă data de 7 aprilie 2001 și este una de dezaprobare categorică a atitudinii lui Matei Călinescu în legătură cu trecutul legionar al lui Eliade, trecut pe care, împreună cu I.P. Culianu, ar fi dorit să-l „exorcizeze” prin publicarea unui volum cu cele 10-12 texte considerate legionare, semnate de Mircea Eliade, texte care, de altfel, acum sunt cunoscute, fiind reluate pe diverse site-uri cu profil legionar. Proiectul, în cele din urmă, nu s-a realizat. În schimb, cei doi și-au atras antipatia multor scriitori din exil. Printre aceștia s-au aflat Virgil Ierunca și Monica Lovinescu. Feomenul este, până la un punct, de înțeles. Ceea ce lasă însă de dorit este vehemența cu care Mircea Eliade este apărat. Însuși Culianu a făcut asta, ceea ce nu l-a iluzionat că trecutul magistrului său ar fi fost unul impecabil. Faptul că Matei Călinescu scrie despre acest trecut și despre atitudinea lui Culianu, în fond, cel mai afectat de dezvăluirea trecutului legionar al maestrului său din tinerețe, este o atitudine firească. În schimb, Monica Lovinescu interpretează gestul lui Matei Călinescu în mod eronat, considerându-l o tentativă de a-l promova pe Culianu prin denigrarea („coborârea de pe soclu” a) lui Mircea Eliade.
Continuarea articolului aici
Redirecționează 3,5% gratuit din impozitul tău către Asociația Culturală Literomania
Pentru a continua proiectul Literomania, avem nevoie și de sprijinul dumneavoastră, al cititorilor. Prin donații, ne puteți ajuta să întreținem site-ul din punct de vedere tehnic, dar și să inițiem proiecte prin care să sprijinim literatura, în special pe tinerii scriitori, și prin care să formăm cititori. Tocmai în acest scop am înființat Asociația Culturală Literomania, pe care o puteți susține prin redirecționarea a 3.5% din impozitul pe venit prin completarea DECLARAȚIEI 230 (link aici: https://formular230.ro/asociatia-culturala-literomania). Trimiteți declarația pe e-mail către adresa literomania2017@gmail.com. Datele Asociației Culturale Literomania sunt precompletate. Vă mulțumim!