Sumar Literomania nr. 361
Literomania nr. 361 este online! La „Cartea săptămânii” puteți citi un grupaj de poeme de Mariana Marin (născută pe 10 februarie 1956 și dispărută prematur), din antologia „O singurătate feroce” (coordonată de Teodor Dună, Editura Tracus Arte, 2015). Mai puteți citi în sumar: noi răspunsuri semnate de Jan Cornelius la chestionarul nostru literar; proză scurtă de Dumitrița Stoica, proză scurtă de scriitorul elvețian Peter Bichsel, în traducerea lui Radu Țuculescu, cronică de carte de Rodica Grigore, o avanpremieră din jurnalul de front „În furtuni de oțel” de Ernst Jünger (ediția a II-a, trad., prefață și note de Viorica Nișcov, Editura Corint), rubrica „Dicționar recent” de Dorica Boltașu, poezie (în spaniolă) de Washington Daniel Gorosito Pérez, proză flash fiction de Dana Banu, precum și rubricile „Pastila de înțelepciune” și „Pucă show” (de Bozz). Lectură plăcută!
La aniversară
Mariana Marin
Pe 10 februarie 1956, s-a născut poeta Mariana Marin. Vă invităm să citiți, în acest număr al Literomaniei, câteva poeme din antologia „O singurătate feroce” de Mariana Marin, coordonată de Teodor Dună și apărută la Editura Tracus Arte, în 2015.
„Mariana Marin (1956-2003), membră de vârf a generației ’80 (din secolul XX), a fost o poetă (și făptură) pasionată de moartea ca apropiere imediată, cu limitele încălcate; moartea aici, virtuală și eterală, dar și moartea ca strat concret, spontan. Obsesia aceasta a depins de o memorie dublă: pe de o parte o memorie cu lucruri neîntâmplate, dar care ar fi putut să fie (în această ipostază, femeia s-a scris pe sine cu un aproape masochism neiertător); pe de altă parte, o memorie socio-politică de rebelă, outsider ori paria, a cărei singură șansă de supraviețuire este demnitatea în mizerie. «Stăpâna unei frumoase colecții de identități» a tranșat în poezia ei toate nuanțele unei melancolii în ruină, ale unei angoase în destrămare care au coagulat o neliniște etapizată.” (Ruxandra Cesereanu, „Călugăria poetică a Marianei Marin”)